Zwarte aanslag tegels tuin

Heb je van die mooie tuintegels, en dan komt daar opeens een hele gekke zwarte aanslag op. De groene aanslag zoals iedereen die kent, daar weten we wel wat vanaf. Maar hoe zit het eigenlijk met zwarte aanslag op de tegels? Wat is het en hoe komen we ervan af? Na het lezen van dit artikel kun je met praktische tips aan de slag om de aanslag van de tegels af te krijgen.

Zo maak je de tegels schoon (Bron: YouTube)

Zwarte vlekken tegels tuin; hoe komt het?

Zwarte aanslag op de tegels blijft een relatief onbekend fenomeen. Op internet lees je er wel het een en ander over, en wij hebben er zelf in de praktijk nog niet heel veel mee te maken gehad. Toch vonden we het wel belangrijk om er wat over te schrijven, zodat we mensen kunnen helpen met het verwijderen van de zwarte aanslag.

De zwarte vlekken op je tegel zullen hoogstwaarschijnlijk een algensoort zijn, al kunnen we dit niet met honderd procent zekerheid zeggen. Op een plaats waar we een bloempot stond hadden we namelijk geen enkele last van de ontwikkeling van de zwarte plekken in de tuin. 

Daarnaast wordt er ook gesuggereerd dat er zwarte vlekken kunnen overblijven op de plaats waar eerst mos heeft gezeten, eens dat verwijderd is. Om deze zwarte vlekken tegen gaan kunnen er andere methoden worden toegepast, hierover later meer. 

Eerst dachten we dat de zwarte vlekken misschien een productiefout waren van de tegels die in onze tuin liggen, echter kan dit niet het geval zijn omdat onze buren ook last hebben van de zwarte aanslag. En dan met name in de schaduw.

Wat zwarte aanslag op de tuintegels dan precies is, kunnen we niet helemaal met honderd procent zekerheid zeggen, wel hebben we goede methoden gevonden om de tegels in de tuin weer mooi schoon te krijgen.

Schone tegels in de tuin (Bron: Unsplash)

Zwarte aanslag op tegels verwijderen

Zoals je misschien zelf al hebt gemerkt is het nog niet heel erg gemakkelijk om de zwarte aanslag op de tegels te verwijderen. Wij hebben zelf veel pogingen  maar vooral methoden ondernomen om de tuintegels weer mooi schoon te krijgen. We zullen de verschillende gebruikte methoden hieronder voor je beschrijven; zodat je meerdere opties kunt gebruiken wanneer het ene mogelijk niet werkt. 

Het kán namelijk zo zijn dat de zwarte aanslag misschien toch net wat anders is dan wat jij denkt of wat wij denken. We beginnen met de methoden die wij het best vonden werken en bij het verwijderen van de zwarte alg past.

Zwarte aanslag op tegels tuin schoonmaken met Glorix

Het schoonmaken van de tegels met Glorix was in ons geval toch met kop en schouders de beste methode, nadat andere methoden mislukt waren. We geven wel toe; wanneer je gebruikmaakt van deze methode dan moet je wel wat geduld hebben. De zwarte alg is namelijk best wel köppig spul (uitgesproken als kuppig in de Achterhoek); het komt niet makkelijk van de tegel af. 

Benodigdheden

 1. Glorix – Waarom Glorix? Glorix is wat dikker dan normale bleek en blijft daardoor wat langer op de steen liggen/ zitten
 2. Borstel
 3. Emmer met water
Glorix

Stappenplan

 1. Maak de steen met zwarte aanslag die je wilt behandelen nat met water
 2. Borstel de steen goed in zodat deze overal goed vochtig wordt
 3. Verspreid een beetje Glorix over de steen heen en borstel deze wederom licht in
 4. Laat het weken en drogen
 5. Herhaal bovenstaande stappen totdat de steen ontdaan is van de zwarte aanslag

Tip; deze methode werkt goed als de zon schijnt, omdat de bleek dan nog beter werkt.

Zwarte vlekken verwijderen met HG Schimmel & Weer

Deze methode is eigenlijk nagenoeg hetzelfde als de bovenstaande, echter wordt er bij deze methode een ander schoonmaakmiddel gebruikt om de tegels te ontdoen van de zwarte aanslag; en wel het schoonmaakmiddel HG Schimmel & Weer.

Is het groene aanslag of schimmel?

Zoals je leest is dit middel geschikt voor schimmel, en in het behandelen daarvan kan het weleens beter zijn dan het bovenstaande middel, omdat de Glorix methodiek waarschijnlijk toch iets meer gericht is op het verwijderen van algen. We raden je aan om eerst het Glorix middel te proberen, omdat dit wat goedkoper en mogelijk doeltreffender is. Daarna, wanneer dat niet werkt is het misschien een goed idee om met de HG Schimmel & Weer oplossing aan de gang te gaan.

Benodigdheden

 1. HG Schimmel & Weer – te koop in de betere doe-het-zelf centra
 2. Spons/ Borstel
 3. Water (spuit of emmer gevuld met water)

Stappenplan

 1. Neem de HG Schimmel & Weer oplossing en spray deze op het te reinigen oppervlak vanaf 3 tot 5 centimeter afstand. Laat dertig minuten inweken
 2. Daarna nogmaals insprayen en vijf minuten laten intrekken
 3. Boenen met spons en/ of borstel
 4. Herhalen wanneer de aanslag nog niet weg is

Zwarte aanslag verwijderen door de stenen om te draaien

Mochten bovenstaande methoden niet lukken, dan kan het een wijs idee zijn om de tegels om te draaien. We hebben deze methode bewust achteraan zet omdat deze het meeste tijd in beslag neemt om te voltooien. Het is nu eenmaal zo dat het een flinke klus is, maar deze methode werkt in principe altijd.

Dat heeft er onder meer mee te maken dat algen geen kans op leven hebben wanneer ze onder de grond komen te leven, er is namelijk zonlicht nodig om de algen in leven te houden (fotosynthese). Hieronder volgt een stappenplan hoe je de stenen het best om kunt draaien om daarmee de zwarte aanslag op de tegels definitief te verwijderen. 

Benodigde materialen

 1. Iets waar je met je knieën op kunt zitten, of knie-beschermers
 2. Stevige handschoenen zodat je je handen geen pijn doet tijdens het omdraaien
 3. Spa (schep c.q. tuingereedschap) voor wanneer het om zware tegels gaat
 4. Genoeg ruimte zodat je wat stenen links of rechts van je neer kunt leggen

Stappenplan tegels omdraaien

 1. Kies een groepje tegels dat je gaat omdraaien, zodat je de vorm van het terras mooi kunt aanhouden
 2. Haal de eerste tegel met een spa uit de grond. Ga je met klinkers aan de gang? Dan is het even peuteren met een schroevendraaier. Lukt dit niet? Dan kun je een tegeldrager gebruiken
 3. Als eenmaal de eerste eruit is dan kun je gaan omdraaien. Beslis even voor jezelf of je het een voor een doet of dat je de tegels in groepjes omdraait. 
 4. Let erop dat het zand onder de tegels mooi egaal blijft, anders krijg je een hobbelig terras.

Plaats een reactie