Zeemeerminnen, echt of een fabel?

Het is eigenlijk een verhaal dat sinds de menselijke beschaving er is al voortduurt. De vraag der vragen, bestaan er mensachtigen die onder water leven en waarmee gepraat zou kunnen worden?

Worden zeemeerminnen nou eigenlijk als dieren gezien zijn het een soort van half-mensen? We zijn toch wel erg benieuwd naar de geschiedenis van de zeemeermin. 

In dit artikel vertellen we je alles over de oorsprong van zeemeerminnen en of ze echt bestaan. Daarnaast vertellen we je ook van alles over de hedendaagse zeemeermin, die je waarschijnlijk al wel eens bent tegengekomen. 

Waar we het over over hebben? Om daar achter te komen raden we je toch aan om even verder te lezen. We gaan het namelijk niet verklappen.

Waar komt de zeemeermin vandaan?

De oorsprong van de zeemeermin stamt zo’n beetje uit het jaar 5000 voor christus, volgens Wikipedia. Er wordt aangegeven dat een zeemeermin ook wel als een mythisch wezen aangeduid wordt. 

In de Griekse oudheid waren er de zogeheten zee demonen, iets minder vriendelijk dan de doorsnee zeemeermin. Door te zingen joegen zij schippers op de klippen van de rotsen.

Atargatis, een syrische godin, vormt mogelijk de basis voor wat we vandaag voor zeemeermin aannemen. Atargatis had een staart en een bovenlichaam, maar ook nog benen. Dat begint al best wel op de zeemeermin te lijken zoals we die kennen.

De zeemeerminnen in de middeleeuwen

In de middeleeuwen, toen het volk van dien waarschijnlijk iets teveel bier achter de kiezen had, was men ook van mening dat zeemeerminnen bestonden. Door de schippers van die tijd werden de zeemeerminnen in het schuim van het water gezien. Wederom Wikipedia geeft aan dat de zeemeerminnen waarschijnlijk door de war gehaald werden met zeekoeien.

De zeemeermin als symbool

Ook tegenwoordig zien we de zeemeermin nog regelmatig afgebeeld en uitgebeeld staan als symbool, op verschillende plaatsen in de wereld.

De kleine zeemeermin in Kopenhagen

In Kopenhagen vind je in de haven de kleine zeemeermin op een rots in de vorm van een standbeeld. De kleine zeemeermin is misschien wel de meest beroemde zeemeermin die bestaat. Het standbeeld ofwel de zeemeermin kijkt uit over de zee en is gemaakt naar aanleiding van het sprookje van Hans Christian Andersen.

De zeemeermin in Haarlem

Ook in Nederland hebben we een standbeeld van een zeemeermin, namelijk in Haarlem. Toen de afsluitdijk nog niet was gebouwd en de Zuiderzee nog bestond zwommen er gekke wezens in de zee, waaronder zeemeerminnen. Wist je dat deze zeemeermin tot twee keer toe werd gestolen en dat er inmiddels een derde zeemeermin is gemaakt door twee kunstenaars?

Echte zeemeerminnen bestaan heus

Maar zwemmende zeemeerminnen, heb je die al eens gezien? Wij wel, van de zomer nog. Toen we aan het zwemmen waren met de kinderen bij het plaatselijk zwembad zagen we opeens drie zeemeerminnen in het water zwemmen. 

Die zeemeerminnen waren die jonge meiden die een staart over hun benen hadden en daar gewoon mee door het water konden zwemmen. Wat nou bleek was dat deze zeemeermin staarten een soort van flipper in de staart verwerkt hebben zitten.

De voeten gaan in de flipper en dan gaat de staart over de flipper heen. Je hebt nu een zeemeermin staart om je benen waarmee je door het water heen kunt zwemmen, hoe gaaf?

Toen we thuiskwamen van het zwemmen ben ik direct even achter de computer gedoken om eens te bekijken hoe dat nu zit met het die zeemeermin staarten..

Je raadt het nooit, het hele internet staat zo’n beetje vol met die dingen! Er zijn wel tien verschillende webwinkels die zeemeermin staarten aanbieden. Ik heb op verschillende winkels gekeken en kwam op Zeemeerminshop toch wel de mooiste zeemeermin staarten tegen. 

Ik heb toen voor mijn dochter ook meteen zo’n zeemeermin staart besteld. We krijgen de volgende dag de zeemeermin staart binnen, nou wat een schik! Mijn dochter heeft zo’n beetje de hele zomer met de zeemeermin staart in het water gelegen. 

De zeemeermin staart voor mijn dochter

Plaats een reactie