Mensen kunnen onderling van mening verschillen in vele aspecten in het leven, maar er is een ding dat de meeste mensen gemeen hebben, en dat is de liefde voor de Syrische shoarma.
Shoarma is een van de populairste fastfood gerechten in de Arabische wereld (en tegenwoordig ook in Nederland). Shoarma is heel makkelijk thuis voor te bereiden in 10 stappen, en is heerlijk.
In dit artikel vertellen we je alles wat we over het lekkere Syrische gerecht kunnen vinden:
- Weetjes over Syrische shoarma
- Waar komt shoarma vandaan?
- Hoe maak je Syrische shoarma?

We beginnen met een paar weetjes over het gerecht shoarma
Er zijn verhalen die zeggen dat de oorsprong van shoarma teruggaat tot het Ottomaanse Rijk.
Syriërs, en Arabieren in het algemeen vinden dat de oorsprong van shoarma aan hen toebehoort, iets waar ze sterk aan vasthouden, en hun bewijs hierin is dat de specerijen die voor de shoarma worden gebruikt oosterse en Arabische kruiden zijn.
Je kan shoarma met zes soorten vlees maken; lamsvlees, kip, kalkoen, rundvlees, kalfsvlees of gemengd vlees.
Het bereiden van shoarma verschilt per soort vlees. Soms wordt er ui, tomaat of een halve citroen op de shoarma gelegd. Sommige restaurants bieden twee of meer soorten vlees wanneer je voor Syrische shoarma kiest, terwijl velen slechts één soort vlees verwerken in de shoarma, vaak kip.
De vertaling van shoarma in het Turks is rotatie. De stamt af van de draaitafel waarop de shoarma wordt bereid. De naam is in de loop van de tijd veranderd totdat de naam in Döner werd veranderd zoals we ook allemaal kennen in Nederland
Syrische shoarma ingrediënten + voorbereiding
Leuk die achtergrondverhalen, maar het wordt nu tijd voor de ingrediënten en de bereidingswijze, je wil immers weten hoe je shoarma maakt. Dat snappen we, hieronder dus de ingrediënten en bereidingswijze.
Bereidingstijd: 1 uur
Aantal personen: 5/6 Personen
Ingrediënten
Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt qua kip:
- 1 kilo kipfilet
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels margarine (het liefst Syrische margarine verkrijgbaar in een Syrische supermarkt
Ingrediënten voor het marineren van het kip (ingrediënten)
Onderstaande ingrediënten zijn nodig voor het marineren van de kip. Je hebt alles nodig voor het beste resultaat:
- Kwart kopje azijn
- Een theelepel gemalen (geperste) knoflook
- Een theelepel knoflookpoeder
- Kwart kopje olijfolie
- Een theelepel gemalen zwarte peper
- Twee theelepels shoarmakruid (verkrijgbaar bij een Syrische supermarkten maar ook Turkse supermarkten)
- Een theelepel gemalen kardemom
- Dun gesneden ui
Serveren (ingrediënten):
- Arabisch brood (verkrijgbaar bij een Syrische/ Turkse supermarkten soms ook bij de Jumbo en Albert Heijn
- Syrische mayonaise
- Dunne plakjes augurken
- Een beetje hete peper
- Dunne plakjes tomaat
- Friet
Het bereiden van de Syrische shoarma
In de volgende tien stappen leggen wij je uit hoe je shoarma maakt:
- Marineer de kip met de marinade-ingrediënten in een diepe schaal en laat deze een hele nacht in de koelkast staan.
- Haal de kip dertig minuten voor het koken uit de koelkast en voeg er zout aan toe
- Smelt de margarine in een pan, bak de stukjes kip op hoog vuur en draai om ieder aantal seconden
- Zet het vuur lager en laat de kip garen, draai de kip meerdere keren om (hou er rekening mee dat de kip niet taai wordt)
- Laat de kip uitlekken en leg het in een bakje, laat het afkoelen
- Bewaar het vocht en de marinade in een schaaltje
- Snij de kip in dunne stukjes, leg deze vervolgens op een bakplaat
- Giet het resterende vet en vocht over de kipreepjes en breng ze op smaak met een beetje zwarte peper, kruiden en wat margarine
- Bak de kip op gemiddelde temperatuur gedurende tien minuten
- Bereid een geschikte serveerschaal en leg een Arabisch brood op de basis, voeg dan kipshoarma toe en serveer deze naast de mayonaise, groenten, augurken en friet