Spuitcabine maken

Spuitcabine maken

Je wil wat gaan spuiten, heel goed dat je je beseft dat het treffen van enkele voorzorgsmaatregelen hiervoor een goed idee zijn, waarvan onder andere het maken van een spuitcabine. Een eigen spuitcabine kan namelijk zorgen voor een mooier resultaat en minder rotzooi in je omgeving wanneer je gaat spuiten.

In dit artikel vertellen we je hoe jij het best zelf een spuitcabine kan maken, voor veel verschillende situaties. In de loop der jaren heb ik namelijk al het een en ander gespoten en wat ervaringen opgedaan met het hoe en het zelf maken van spuitcabines. 

Een spuitcabine kun je zo professioneel maken als je wilt (denk bijvoorbeeld aan clean-rooms). Zo is er de spuitcabine voor de hobbyist, de professionele spuitcabine (voor bijvoorbeeld auto-onderdelen) en heb je zelfs de spuitcabine wat eigenlijk geen spuitcabine is maar wel een spuitcabine wordt genoemd.

Let op: het bouwen van een spuitcabine is altijd op eigen risico. Raadpleeg bij twijfel altijd een professional.

Spuitcabine-maken-voor-het-spuiten
Spuitcabine maken; zorg voor een veilige omgeving (Bron: Unsplash)

De verschillende onderdelen

Een spuitcabine kan in sommige gevallen heel gewenst zijn omdat het een hoop ellende bespaart. Met een spuitcabine;

 • Heb je geen last van verf die je omgeving in dwarrelt
 • Kun je – gedeeltelijk – stofvrij verf spuiten
 • Kun je een ruimte verwarmen waardoor de verf beter droogt
 • Kun je zien wat je spuit, als je goede verlichting regelt

Een afzuiging en een afgesloten ruimte zijn onmisbare onderdelen wanneer je de omgeving veilig en stofvrij wil houden.

Afzuiging spuitcabine maken

Afzuiging in de spuitcabine is erg belangrijk, en dan met name twee onderdelen:

 • Waar plaats je de afzuiging in de spuitcabine?
 • Wat voor soort afzuiging gebruik je?

Afzuiging plaatsen

Verf beweegt zich in de richting waar je het naartoe spuit. Dus dat zou dan betekenen dat je een afzuiging moet hebben achter hetgeen je wilt gaan spuiten in de cabine. Hieronder een versimpelde afbeelding van hoe je de afzuiging zou kunnen plaatsen. 

Soort afzuiging

Het is uiteraard compleet afhankelijk van het soort object dat je wilt gaan spuiten. Wanneer je een auto frame spuit dan heb je een ander soort afzuiging nodig als wanneer je een modeltrein gaan spuiten. Het is in ieder geval de kunst om ervoor te zorgen dat de afzuiging niet te slap is, maar ook zeker niet te sterk omdat je anders problemen krijgt tijdens het spuiten. 

Afdekken omgeving

Wanneer je een spuitcabine maak is het afdekken van de omgeving een tweeledig verhaal:

 • Je dekt de omgeving af waarin gespoten wordt
 • Je dekt de omgeving af buiten de spuitcabine

Afdekken spuitomgeving

Het afdekken van de spuit omgeving is erg belangrijk omdat je deze omgeving zo schoon en vrij van allerlei invloeden wil hebben. Denk bijvoorbeeld aan viezigheid, vochtigheid en stof. Maar ook omdat je de spuitcabine mogelijk warmer wil maken dan de omgeving hier buiten.

Afdekken buiten de spuitcabine

Het afdekken van de omgeving buiten de spuitcabine heeft onder andere als voordeel dat je deze omgeving vrij kunt houden van verf dat niet belandt op het het te spuiten object.

Spuitcabine stofvrij maken

Je begrijpt dat het stofvrij maken van je spuitcabine een belangrijk onderdeel is wanneer je wilt gaan spuiten. Wanneer je een dergelijke cabine gaat bouwen dan kan het al een goed idee zijn om na te denken over de eventuele voorbereidingen die je moet treffen om het stofvrij maken zo gemakkelijk mogelijk te maken. Enkele tips om de spuitcabine stofvrij te maken:

 • De goedkoopste oplossing is het rond spuiten van fijn verneveld water; hier gaat je stof aan kleven en het valt dan op de grond.
 • Schaf een fijnstoffilter aan welke je in de cabine kunt plaatsen waar het te spuiten object staat.

Welke voorbereidingen moet je treffen op het moment dat je een spuitcabine gaat maken

Wanneer je hebt besloten dat je een spuitcabine wilt gaan maken dan is het belangrijk om een goede voorbereiding te treffen en vooral niet overhaast te werk te gaan. Veiligheid is altijd prioriteit; daarom is het belangrijk om jezelf goed te beschermen tijdens het spuiten. Voor de bescherming zijn onder andere belangrijk:

 • Een kwalitatief goede mondkap zodat je geen verfdeeltjes inademt
 • Bescherming van het lichaam zodat hier geen verf op komt

Materialen

Zorg ervoor dat je de juiste materialen in huis hebt wanneer je aan de slag gaat met het maken van de cabine. Niet is namelijk zo vervelend als beginnen met het bouwen en er dan achter komen dat je bepaalde materialen nog niet hebt. Soms is voornoemde onvermijdelijk, maar in veel gevallen kun je het met een goede voorbereiding voorkomen.

Verschillende soorten spuitcabines

Er vele verschillende soorten spuitcabines. Sommige spuitcabines zijn wat populairder, andere wat minder. We zullen hieronder de meest voorkomende spuitcabines voor je beschrijven en tips/ een stappenplan maken over hoe je de betreffende spuitcabine kunt opzetten/ bouwen.

Airbrush spuitcabine zelf maken (geschikt voor modelbouw)

Een spuitcabine maken voor tijdens het airbrushen is een van de meest populaire spuitcabine toepassingen. Het voordeel aan dit soort spuitcabines is dat je ze vrij eenvoudig kunt maken en dat de spuitcabine daarnaast ook vrij betaalbaar is omdat er niet zoveel materialen voor benodigd zijn. Je kunt de spuitcabine ook gebruiken voor modelbouw objecten; zorg ervoor dat je de spuitcabine goed op maakt maakt voor de modelbouw grootte.

Airbrush spuitcabine (Bron: Bol.com)

Materialen

Je hebt de volgende materialen nodig wanneer je een spuitcabine wil maken voor tijdens het airbrushen:

 • Frame waarbinnen het spuiten plaatsvindt; hier kun je vaak hout mooi voor gebruiken als toepassing
 • Schroeven om het hout mee aan elkaar te bevestigen
 • Afzuiger (hier kun je vaak een wc-afzuiger voor gebruiken die je in de bouwmarkt kunt kopen)
 • Filter voor in de wc-afzuiger (vervang deze ieder half jaar)
 • Toerentalregelaar; plaats deze tussen de afzuiger zodat je kunt instellen hoe sterk er wordt afgezogen
 • Optioneel: lampje

Stappenplan

 1. Bouw het frame in de vorm en afmeting hoe jij het zou willen. Zorg ervoor dat de spuitcabine tenminste groot genoeg is voor hetgeen jij als grootst zou willen spuiten. Hou er rekening mee dat je voldoende ruimte creëert. 
 2. Zorg dat je tijdens het bouwen van het frame ruimte inbouwt voor de afzuiging. Bijvoorbeeld door een gat te maken in het frame
 3. Je kunt ervoor kiezen om een lampje in te bouwen zodat je goed zicht hebt op het te spuiten object

Mobiele spuitcabine maken

Wanneer we het hebben over een mobiele spuitcabine dan praten we over een cabine waarin je kunt spuiten en welke tegelijkertijd ook te verplaatsen is. Een dergelijke spuitcabine komt goed van pas op het moment dat je een grote hal hebt en object na object wil spuiten.

We hebben bewust geen stappenplan geschreven voor de mobiele spuitcabine omdat het bij deze spuitcabine echt om maatwerk gaat en het dus lastig is om van te voren te zeggen hoe een en andere eruit zou moeten komen zien.

Kleine spuitcabine maken

Wanneer je een kleine spuitcabine wil maken dan kan deze uit verschillende formaten bestaan. Voor de spuitcabine gericht op de modelbouw hebben we hierboven al een stappenplan en how-to gemaakt. Wanneer je deze volgt dan kom je eigenlijk ook uit op een mini spuitcabine. Klik dus even hier om naar boven te gaan om te leren hoe je zelf een kleine spuitcabine kunt maken.

Spuitcabine maken auto

Wanneer je een spuitcabine voor de auto wil maken dan betekent dit dat je een grote ruimte tot je beschikking moet hebben. Heb je een garage of een hal? Dan zou je deze kunnen omtoveren tot een spuitcabine. In een ander geval is een speciale spuitcabine tent die je op kunt zetten misschien een beter idee. 

Hou in het geval van het maken van een spuitcabine voor de auto ook weer rekening met de basisprincipes van een spuitcabine:

 • Het plaatsen van de juiste afzuiging en ervoor zorgen dat de afzuiging op de goede plek staat
 • Ervoor zorgen dat de omgeving binnen de spuitcabine goed is afgesloten van de buitenkant van de spuitcabine (stofvrij maken & verwarmen van de omgeving)

Tijdelijke spuitcabine maken

Wanneer je een tijdelijke spuitcabine wil maken dan kun je dit vrij eenvoudig doen, maar ook zeer complex. Het is wel handig om je af te vragen of het de moeite is om een complexe spuitcabine te maken op het moment dat je hem slechts tijdelijk gebruikt. We beschrijven in dit voorbeeld daarom het plan voor een eenvoudige tijdelijke spuitcabine.

Benodigdheden

 1. Schilderstape
 2. Maskeerfolie/ afdekfolie
 3. Ruimte waarin je kunt spuiten
 4. Verhoging waar je object aan kunt ophangen of op kunt plaatsen

Stappenplan

 1. Markeer de ruimte waar je de spuitcabine wil gaan maken
 2. Hang de maskeerfolie/ afdekfolie op tot ruim op de grond. Creëer ook een in- en uitgang
 3. Hang de haakjes op waar je het object aan ophangt/ plaats de verhoging waar je de het object op plaatst
Folie ophangen in spuitcabine Bron: DeFolieFabriek)

We wensen je veel plezier met spuiten!