Schutting verhogen

Ja, het is mogelijk om een schutting te verhogen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van het type schutting dat je hebt en hoe hoog je hem wilt maken.

Het is belangrijk om ook rekening te houden met eventuele vergunningen of regelgeving voor het verhogen van een schutting in jouw regio. Neem contact op met jouw gemeente om te informeren naar de regels die van toepassing zijn voordat je begint met het verhogen van de schutting.

Met welke materialen kun je een schutting verhogen

Er zijn verschillende soorten schutting en verschillende soorten materialen waarmee je een schutting kunt verhogen. Hieronder een overzicht van verschillende materialen waarmee je de 

Schutting verhogen met planken

Het is mogelijk om een schutting te verhogen met planken. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door extra houten panelen of latten aan de bovenkant van de bestaande schutting te bevestigen, zoals eerder genoemd. Hieronder vind je een aantal stappen die je kunt volgen om een schutting te verhogen met planken:

 1. Meet de lengte van de schutting op en bepaal hoeveel extra planken je nodig hebt om de schutting te verhogen. Houd hierbij rekening met de hoogte die je wilt bereiken.
 2. Koop extra houten planken die passen bij de stijl en kleur van de bestaande schutting.
 3. Haal de bestaande latten of panelen van de schutting af op de hoogte waar je de schutting wilt verhogen. Maak de schutting schoon en controleer of de palen en de rest van de schutting nog in goede staat zijn.
 4. Bevestig de extra houten planken aan de bovenkant van de schutting. Dit kun je doen door de planken vast te schroeven of spijkeren aan de bestaande latten of panelen.
 5. Controleer of de verhoogde schutting stevig en stabiel is en of de palen het extra gewicht aankunnen.
Schutting-verhogen-met-houten-plankjes
Houten schutting verhogen

Schutting verhogen met gaas

Een schutting verhogen met gaas is ook mogelijk, maar vergt wel een andere aanpak dan bij het verhogen van een schutting met houten panelen of latten. Hieronder vind je een aantal stappen die je kunt volgen om een schutting te verhogen met gaas:

 1. Meet de lengte van de schutting op en bepaal hoeveel extra gaas je nodig hebt om de schutting te verhogen. Houd hierbij rekening met de hoogte die je wilt bereiken.
 2. Koop extra gaas dat past bij de stijl en kleur van de bestaande schutting.
 3. Bevestig de extra gaas aan de bovenkant van de bestaande schutting. Dit kun je doen door het gaas vast te maken aan de bestaande schutting met behulp van binddraad of tie-wraps.
 4. Om het gaas steviger te maken kun je er een lat overheen plaatsen en deze vast schroeven. Dit zorgt voor extra stevigheid en voorkomt dat het gaas gaat doorhangen.
 5. Controleer of de verhoogde schutting stevig en stabiel is en of de palen het extra gewicht aankunnen.

Het is belangrijk om te zorgen dat het gaas stevig is bevestigd en dat het niet kan gaan doorhangen.

Schutting met gaas verhogen

Schutting verhogen met planten

Een schutting verhogen met planten is een mooie en natuurlijke manier om privacy te creëren en je tuin te verfraaien. Hieronder vind je een aantal stappen die je kunt volgen om een schutting te verhogen met planten:

 1. Bepaal welke soorten planten geschikt zijn voor jouw klimaat en omgeving. Houd rekening met de bloeiperiode, hoogte en breedte van de planten.
 2. Koop de gewenste planten en potgrond.
 3. Maak de schutting schoon en zorg dat deze in goede staat is.
 4. Maak een gat in de potgrond en plaats de plant erin. Zorg dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien.
 5. Bevestig een klimrek of gaas tegen de schutting om de planten tegen aan te laten groeien.
 6. Bind de planten voorzichtig aan het klimrek of gaas vast met behulp van binddraad of bindband.
 7. Zorg dat de planten voldoende water en voedingsstoffen krijgen om goed te kunnen groeien.
 8. Afhankelijk van de soort planten en het klimaat, kun je ervoor kiezen om de planten te snoeien of te leiden om te voorkomen dat ze te groot worden en over de schutting heen groeien.

Het verhogen van een schutting met planten vergt wat geduld, omdat de planten de tijd nodig hebben om te groeien en de gewenste hoogte te bereiken. Echter, op deze manier creëer je wel een mooie en natuurlijke afscheiding die je tuin verfraait.

Schutting verhogen met kunsthaag

Een schutting verhogen met een kunsthaag is een relatief eenvoudige manier om privacy te creëren en je tuin te verfraaien. Hieronder vind je een aantal stappen die je kunt volgen om een schutting te verhogen met een kunsthaag:

 1. Meet de lengte van de schutting op en bepaal hoeveel kunsthaag je nodig hebt om de schutting te verhogen. Houd hierbij rekening met de hoogte die je wilt bereiken.
 2. Koop kunsthaagpanelen die passen bij de stijl en kleur van de bestaande schutting.
 3. Bevestig de kunsthaagpanelen aan de bovenkant van de bestaande schutting. Dit kun je doen door de kunsthaagpanelen vast te maken aan de bestaande schutting met behulp van binddraad of tie-wraps.
 4. Om de kunsthaagpanelen steviger te maken kun je er een lat overheen plaatsen en deze vast schroeven. Dit zorgt voor extra stevigheid en voorkomt dat de kunsthaagpanelen gaan doorhangen.
 5. Controleer of de verhoogde schutting stevig en stabiel is en of de palen het extra gewicht aankunnen.

Een kunsthaag heeft weinig onderhoud nodig, maar het is wel aan te raden om deze af en toe schoon te maken. Dit kun je doen met een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel. Het verhogen van een schutting met een kunsthaag is een snelle en gemakkelijke manier om privacy te creëren en je tuin te verfraaien.

Schutting verhogen met doek

Ja, het is mogelijk om een schutting te verhogen met behulp van doek. Er zijn speciale schuttingdoeken verkrijgbaar die je gemakkelijk aan de bestaande schutting kunt bevestigen. Deze schuttingdoeken zijn gemaakt van stevig materiaal en zijn meestal voorzien van ogen of ringen waaraan je ze kunt ophangen.

Het verhogen van een schutting met doek heeft als voordeel dat het relatief goedkoop is en dat je de doeken gemakkelijk kunt verwijderen als je ze niet meer nodig hebt. Ook kun je met een schuttingdoek verschillende sfeereffecten creëren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een doek met een print of een afbeelding die past bij de uitstraling van je tuin.

Het nadeel van het verhogen van een schutting met doek is dat het minder privacy biedt dan bijvoorbeeld een kunsthaag of een houten schutting. Ook zijn de doeken minder duurzaam dan andere materialen, omdat ze bij langdurige blootstelling aan zonlicht en weersinvloeden kunnen verkleuren of slijten.

Schutting verhogen tegen inkijk

Ja, als je een schutting verhoogt zal dit in de meeste gevallen zorgen voor minder inkijk in je tuin. Door de schutting te verhogen, wordt het voor mensen die buiten je tuin staan moeilijker om over de schutting heen te kijken en dus om in je tuin te kijken. Dit zorgt voor meer privacy en kan ervoor zorgen dat je je meer op je gemak voelt in je tuin.

Hoeveel inkijk er daadwerkelijk verminderd wordt, is afhankelijk van hoe hoog de schutting verhoogd wordt en waar deze geplaatst is ten opzichte van andere gebouwen of terreinen in de omgeving. Het kan ook zijn dat er nog steeds inkijk mogelijk is vanaf hoger gelegen gebouwen of terreinen.

Als je de inkijk volledig wilt verminderen, kun je ervoor kiezen om naast het verhogen van de schutting ook nog andere maatregelen te nemen, zoals het plaatsen van een haag of het ophangen van raamfolie of zonneschermen.

Verschillende typen schutting

Er zijn verschillende typen schutting die je kunt verhogen. Hieronder een overzicht van de verschillende schuttingen methoden hoe je ze kunt verhogen.

Bestaande houten schutting verhogen

Als je een houten schutting hebt, kun je extra houten panelen of latten aan de bovenkant van de bestaande schutting bevestigen om de hoogte te verhogen. Zorg ervoor dat de extra panelen of latten stevig zijn bevestigd en dat het gewicht van de verhoogde schutting niet te zwaar wordt voor de palen die de schutting ondersteunen.

Lage schuttting verhogen, hoe zit dat?

Schutting van beton/ metselwerk verhogen

Als je een schutting hebt van beton of metselwerk, kun je overwegen om er een extra laag van hetzelfde materiaal bovenop te plaatsen. Dit kan echter wel een behoorlijk grote en kostbare klus zijn, omdat je de schutting gedeeltelijk of volledig moet afbreken om de extra laag aan te brengen.

Schutting verhogen buren

Als je een schutting wilt verhogen, moet je er rekening mee houden dat er in sommige gevallen bepaalde regels gelden waar je je aan moet houden. Het verschilt per gemeente wat de regels zijn voor het verhogen van een schutting. Daarom is het verstandig om bij je gemeente na te vragen welke regels er gelden.

In sommige gevallen is er bijvoorbeeld een vergunning nodig om de schutting te verhogen. Dit kan het geval zijn als de schutting aan de voorkant van je huis staat en zichtbaar is vanaf de openbare weg. Ook kan het zijn dat er bepaalde regels gelden over de hoogte van de schutting. Zo mag een schutting in sommige gevallen niet hoger zijn dan 2 meter.

Als je de schutting verhoogt zonder je aan de regels te houden, kan dit leiden tot een boete of zelfs tot het moeten afbreken van de schutting. Daarom is het belangrijk om vooraf goed uit te zoeken wat de regels zijn en eventueel een vergunning aan te vragen voordat je de schutting verhoogt.