Paniek, je hebt een mooie appelboom, maar opeens verschijnen daar rupsen. Hoe gaan we ervoor zorgen dat de boom en misschien nog wel belangrijker, de appels beschermen?
Wat zijn het voor rupsen, zijn het wel rupsen? Hoe ontstaan die rupsen en hoe kom je van die rupsen af? Rustig aan, in dit artikel leggen wij je uit hoe je rupsen in de appelboom kunt gaan bestrijden.

Hoe ontstaan rupsen in de appelboom?
Rupsen in de appelboom ontstaan wanneer de ouder-insecten op welke manier dan ook in de betreffende boom belanden en er geen (natuurlijke) preventieve middelen zijn om de rupsen mee te bestrijden. Denk bij bestrijdingsmiddelen bijvoorbeeld aan het creëren van een een vogelvriendelijke omgeving.
Hoe rups in de appelboom bestrijden
Het is afhankelijk van de rups in je appelboom hoe deze het best bestreden kan worden. We hebben verderop de pagina per rups uitgelegd hoe je deze het best kunt bestrijden. De bestrijdingsmethode is voor iedere rups namelijk anders.
Is het wel een rups?
Voordat we verder gaan is het belangrijk dat we eerst vaststellen met wat voor ongedierte in de boom we nou eigenlijk te maken hebben. We kunnen namelijk wel rupsen gaan bestrijden met bepaalde middelen, maar wat als het geen rupsen zijn?
Er zijn een aantal belangrijke gegadigden die we veel tegenkomen in de appelbomen welke het leed veroorzaken. We hebben hieronder de belangrijkste boosdoeners voor je op een rijtje gezet zodat je een goede inschatting kunt maken van het soort waar je mee te maken hebt in jouw appelboom. We hebben er ook direct bij vertelt wat je aan deze soort rupsen in je appelboom kunt doen om ervoor te zorgen dat ze weggaan (en niet meer terugkomen).
Heb jij in jouw appelboom een andere soort zitten? Laat het ons dan even weten, we voegen deze soort dan graag toe voor de volledigheid.

Spinselmot appelboom
Het leek ons een goed idee om met de grootste boosdoener te beginnen als we het hebben over appelbomen. De spinselmot wordt door veel mensen vaak door de war gehaald met de processierups waar we de afgelopen jaren erg veel last van hebben gehad.
Dat ze met elkaar verward worden heeft er voornamelijk mee te maken dat de spinselmot zich net als de processierups innestelt in spinsel waardoor ze een soort van net over zich heen krijgen, een super goed bescherming tegen vogels.
De rups die je tegenkomt bij de spinselmot verschijnen vaak aan het begin van de zomer en lusten wel een blaadje of twee. Tijd om te handelen dus, voordat die boom is kaalgevreten! De spinselmot is wel een kieskeurig type, appelbomen hebben niet de voorkeur maar staan wel op een tweede plek.
De rupsen zitten met velen in zo’n net dat ze gespint hebben.
Hoe ziet de rups eruit?
De rupsen zitten met velen in zo’n net dat ze gespint hebben. Ze zijn bruin geel en hebben zwarte puntjes/ stippen op over hun lijf heen lopen. Een struik is niet veilig en kan binnen een aantal dagen van een volle struik veranderen tot een struik zonder blad. De rupsen zijn er nu klaar voor om te volgroeien en als spinsel-/ stippelmot door het leven te gaan.

Hoe kun je de spinselmot bestrijden?
Goed nieuws, je hoeft de rupsen van de spinselmotten eigenlijk niet te bestrijden. Rupsen van de spinselmot blijven namelijk niet zitten in je appelboom. Wat je kunt doen is de nesten van deze rups wegknippen en weggooien bij het gft afval, de draden waar de rups in zit zijn in principe niet gevaarlijk.
Rond eind juni zal de boom weer nieuwe scheuten aan gaan maken en zal de kaalgevreten appelboom weer aangroeien. De rups van de stippelmot is inmiddels ontpopt tot een mot en daar zul je dus geen last meer van hebben in de boom.
Preventie
De meest makkelijke manier is om te voorkomen dat de rupsen volgend jaar weer in je boom zitten is door ervoor te zorgen dat de spinselnesten die zijn overgebleven in de boom worden verwijderd in het najaar. Hier zitten namelijk de nieuwe eitjes voor het volgende jaar al in.
Fruitmot (gele rups)
De fruitmot is ook een bekende voorbijganger in de appelboom, en dan met name de gele rups die voorafgaat aan de mot. De fruitmot is geclassificeerd onder de nachtvlinders en hebben een spanwijdte van zo’n 2 centimeter. De motjes houden voornamelijk van appel- en perenbomen, de motten leggen hun eieren op de vruchten van de appel- of perenboom.
Eens de eieren zijn uitgekomen beginnen de rupsen om zich heen te vreten. Het begint met het blad van de boom, de buitenzijde van de appels en vervolgens de binnenkant van de appel. Een nachtmerrie voor iedereen met een appelboom in de tuin.

Wat kun je tegen de gele rups doen?
Zorg ervoor dat je appels die al kapot zijn gemaakt door de rups verwijderd. Zo kan de rups die de appels kapot heeft gemaakt andere appels in de boom niet meer beschadigen.
Hoe kun je ervoor zorgen dat deze rups uit je tuin blijft?
De makkelijkste actie om ervoor te zorgen dat de gele rups uit je tuin blijft is ervoor zorgen dat er veel vogeltjes in je tuin komen. Zorg dus voor een vogelvriendelijke omgeving.
Je kunt ook een feromoonval nemen waarmee je de mot mannetjes (toekomstige vaders van de rupsen) richting de val lokt. Zo kunnen de vrouwen niet bevrucht worden en voorkom je de uitbraak van de gele rupsen.
Appelzaagwesp
De appelzaagwesp is de moeder van een gele larve met een zwarte kop, de larven lijken heel erg op rupsen. Daarom hebben we deze “rupsen” (bastaardrupsen) meegenomen in het overzicht van rupsen die in je appelboom kunnen gaan zitten. Later krijgen de rupsen een bruine kop in plaats van de zwarte kop.
De rupsjes van de appelzaagwesp lijk heen erg op die van de fruitmot. De wespjes komen één keer per jaar uit. Wanneer de larfjes na twee weken uitkomen gaan de rupsjes langzaam aan het eten rondom de vrucht.
Het vervelende is dat de rupsen van deze wesp ook de pitten van de vrucht aanvreten, kleine appeltjes vallen dan van de boom.

Hoe kun je de wespen te lijf gaan?
Wanneer de rupsen eenmaal zichtbaar zijn in de appelboom dan ben je eigenlijk al te laat. Op het internet wordt het schudden aan de boom genoemd zodat aangetast fruit van de boom valt, de rupsen in deze boom kunnen dan niet meer andere vruchten aantasten.
Een milieuvriendelijke bestrijdingsmiddel is bitterhout extract (Quassia-extract).
Preventief handelen
Je kunt preventief handelen en de rupsen van de appelzaagwesp voorkomen door voor een vogelvriendelijke omgeving te zorgen. De vogeltjes eten de rupsen van de boom waardoor de boom veilig blijft.
Bladwesp (groene rups)
Voordat de bladwesp tot een wesp verwordt gaat het eerst door het leven als een groene rups, die je kunt tegenkomen in in je appelboom. Wat kunnen we verwachten van deze rups, is ‘ie goed aan te pakken en hoe kun je in het vervolg voorkomen dat de groene rups in jouw appelboom gaat zitten?
De appelblad wesp rups is zo’n halve centimeter groot en wanneer ze volwassenen zijn dan zijn ze één centimeter. Dat ze overwegend groen zijn hoeven we je waarschijnlijk al niet meer te vertellen, de rups heeft ook nog zwarte stippen aan de zijkant en de rups heeft een gele kop.
De moeder wespen leggen de eitjes aan de bladranden van de appel bladeren. Daar kun je dus onder andere aan herkennen of je te maken hebt met de groene rups van de appelblad wesp.

Hoe bestrijd je de groene rups?
De groene rups kun je bestrijden met aaltjes. Een aaltje is een parasiet en leeft van de larf van een insect. Je kunt aaltjes in principe kopen en dan gebruiken voor de bestrijding van de groene rups.
Wat is de manier om te voorkomen dat de groene rups op jouw appelboom komt?
De manier om ervoor te zorgen dat de groene rups niet op jouw boom komt is eigenlijk een heel diervriendelijke manier; zorg ervoor dat de biodiversiteit in orde is. Concreet gezegd bedoelen we daarmee dat je ervoor moet zorgen dat je veel vogels in je omgeving hebt die ervoor zorgen dat alle rupsen netjes worden weggegeten.