Regenton zonder regenpijp

We worden met z’n allen steeds een stukje groener in Nederland, daar hoort ook een stukje waterberging bij (het opslaan van water dat uit de hemel valt). Waterberging kan op vele verschillende manier, regenwater opvangen met een regenton is één van die manieren.

Normaliter vang je regenwater op met een regenton door de regenton aan te sluiten op de regenpijp, maar in jouw geval wil je dat niet. Misschien wil je een regenton maar heb je geen regenpijp. Of misschien heb je wel een regenpijp maar wil je deze niet aansluiten op de regenton, omdat je niet handig bent, het geen mooi aanzicht is of je bang bent dat je de regenpijp kapot maakt. 

Veel vragen, weinig antwoorden, tot nu toe. In dit artikel leggen we je daarom uit waarom een regenton zonder regenpijp wel of geen handig idee is en hoe je hier mogelijk omheen zou kunnen werken om toch je regenwater op te kunnen vangen.

Regenpijp-die-uitkomt-op-de-regenton
Regenton met regenpijp

Oppervlakte

Voordat we beginnen met het uitleggen waarom het wel of niet handig is om een regenton te plaatsen zonder regenpijp leggen we eerst uit hoe het fenomeen van regenwater opvangen met een regenpijp nou eigenlijk werkt, wat dat is nogal belangrijk voor het verhaal.

Vierkante meters

De hoeveelheid regen die wordt verwerkt via de regenpijp is aan de ene kant natuurlijk afhankelijk van hoeveel regen er valt. Aan de andere kant wordt de hoeveelheid regen die wordt afgevoerd bepaald door het aantal vierkante meter dat zit aangesloten op de regenpijp.

Om dat idee wat meer vorm te geven hebben we een simpele voorbeeld berekening gemaakt waarmee je kunt zien hoeveel regen de regenpijp afvangt op een bepaald dak.

Regenpijp-waar-een-regenton-op-aangesloten-zou-kunnen-worden
Hoeveel regen vangt een regenpijp af?

Allereerst dien je even te onthouden dat per millimeter regen die valt er één liter water valt per vierkante meter (Bron: KNMI). In het voorbeeld nemen we voor het gemak even dat er 3 millimeter regen valt op een dak van 10 vierkante meter. Dat betekent dat 3 liter water per vierkante meter is gevallen, dit vermenigvuldigen we met 10 (het aantal vierkante meters). In totaal valt er op het dak dus 30 liter water, dat afgevoerd zal worden via de regenpijp.

berekening-regenwater-zonder-regenton
Berekening regenwater in regenton

Hoe groter het dak, hoe meer water er afgevangen dient te worden via de regenpijp en hoe meer er in een regenton zou kunnen belanden. Je begint nu misschien al te begrijpen dat hoe groter je dak is, hoe meer water je kunt opvangen in de regenton.

Geen regenpijp

We weten nu hoeveel water je in theorie kunt opvangen wanneer je over een regenpijp bezit, maar hoe zit dat dan wanneer je wel een regenton hebt maar geen regenpijp? Voor het idee gaan we er even vanuit dat het een open ton betreft in een vierkant van in totaal één vierkante meter.

Wanneer we nu weer dezelfde berekening maken als dat we gedaan hebben in het voorbeeld van het dak hierboven dan komen we op het volgende scenario uit:

  • Er valt 3 millimeter regen, voor één vierkante meter betekent dit drie liter water. Met de regenton zonder dat deze aan de regenpijp is aangesloten vangen we in dit geval dus 3 liter op wanneer er drie millimeter valt

Oppervlakte is dus belangrijk

De conclusie die we kunnen trekken uit bovenstaande voorbeelden is dus dat de oppervlakte van waaruit het regenwater wordt opgevangen zeer belangrijk is in relatie tot de hoeveelheid regenwater die wordt opgevangen. 

En dat is voor ons natuurlijk belangrijk; we willen allemaal zoveel mogelijk regenwater opvangen en een zo vol mogelijke regenton.

Regenpijp versus geen regenpijp

Een stap verder komen we direct al bij de hamvraag aan. Is het, op basis van bovenstaande informatie, een goed idee om een regenton zonder regenpijp aan te sluiten? 

Het korte antwoord zou nee zijn, het zou namelijk wel tot twee jaar kunnen duren voordat die regenton een beetje vol loopt, en zou ‘ie z’n doel wel een beetje voorbij schieten natuurlijk. Maar, er gloort licht aan het einde van de tunnel, want er zijn mogelijkheden om regenwater op te vangen in een regenpijp wanneer je geen mogelijkheid hebt om de regenpijp te gebruiken of wanneer je dat gewoonweg niet wilt, om welke reden dan ook. 

We hebben hieronder de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet om toch regenwater op te kunnen vangen wanneer je de regenton niet op de regenpijp kunt aansluiten. Ook hebben we een aantal mogelijkheden neergezet die je kunt overwegen wanneer je wél een regenpijp hebt maar niet echt zeker weet of je deze wel moet aansluiten op de regenton, om welke reden dan ook. 

Zeildoek

Wanneer je geen regenpijp hebt dan kun je een zeildoek boven de regenton plaatsen zodat je het oppervlak waarvan regenwater wordt gewonnen vergroot. Nadeel aan deze manier is wel dat het je zicht en je ruimte in de soms al zo kleine tuin behoorlijk kleiner kan maken.

Regenwater opvangen met een zeildoek

Bomen in de tuin

Heb je bomen in de tuin? Vaak beslaan bomen een best wel groot oppervlak, hieronder kun je als het ware een soort doek hangen dat je aansluit op een regenpijp. Zo gebruik je de onbenutte ruimte onder de boom heel goed.

Gebruik een vulautomaat

Heb je wel een regenpijp maar twijfel je om deze aan te sluiten op de regenton? Overweeg dan eens een vulautomaat. Je behoudt daarmee de voordelen van de regenpijp, die gewoon de grond in blijft lopen, maar de regenton zit tegelijkertijd wél aangesloten op de regenpijp. Wanneer de regenton vol is zal het water weer verder stromen door de regenpijp het riool in.

Maak een verloop

Stel dat de plek van de te plaatsen regenton gewoon een beetje onhandig is, hij staat bijvoorbeeld voor het raam of op een plek waar je ‘m niet wil hebben. Je kunt er dan voor kiezen om een verloop te maken aan je regenpijp die naar de regenton toeloopt. Zo heb je wel een regenton maar staat deze niet in het zicht, ideaal!

Kijk verder dan het dak van je huis

Misschien heb je geen regenpijp of een regenpijp die je niet wil gebruiken. Maar heb je alle mogelijkheden wel benut? We zien namelijk vaak dat schuurtjes of andere oppervlakken waar water op komt geen waterafvoer hebben. Misschien kun je hierin creatief zijn en ervoor zorgen dat je een afvoer maakt op bijvoorbeeld dat schuurtje of misschien wel het grote konijnenhok, zodat je wat meer vierkante meters hebt om regenwater van op te vangen. 

regenpijp-die-aangesloten-op-het-riool
Regenpijp die je zou kunnen gebruiken voor afvangen regenwater

Plaats een reactie