
Dat schuren belangrijk is, dat weet je. Anders was je niet op deze pagina terechtgekomen. Je weet inmiddels ook dat er meerdere manieren zijn waarop je kunt schuren. Nat schuren is één van die technieken.
Vandaag vertellen we je over waarom nat schuren een goed idee is, hoe je het doet, welke materialen je voor het schuren kunt gebruiken en de oppervlakken/materialen waarop geschuurd kan worden.
Waarom nat schuren
Tijdens schuren komt er nogal wat stof vrij, daar was je je misschien al van bewust wanneer je wel eens eerder hebt geschuurd. Vooral als het schuren binnen gebeurt, de hele kamer vol met stof, dat is geen pretje.
Wanneer je nat schuurt heb je geen last van stof, en dat is het grote voordeel van nat schuren. Stof, en dan vooral binnen is een grote vijand voor het schilderwerk, het maakt een gebouw helemaal vies van binnen en het is zeer slecht voor de gezondheid om stof in te ademen.
Als tweede en reden kun je ervoor kiezen om nat te schuren wegens het feit dat je oppervlakte heel erg glad wordt door de kleine korrel en het water dat gebruikt wordt.
Verder kun je, wanneer je nat schuurt, de kans op krassen verkleinen.
Tip: ga je binnen schuren? Gebruik dan echt een goede mondkap. Het is heel slecht om de stof in te ademen. Naast het mondkapje is het ventileren erg belangrijk. Je wil namelijk niet dat de stof blijft hangen. Ramen en deuren goed open zetten dus op het moment dat je gaat schuren binnen.
Hoe nat schuren
Het is afhankelijk van het materiaal waarmee je nat gaat schuren hoe het stappenplan eruit ziet. Zo hoef je bijvoorbeeld bij schuurgel niet eerst te ontvetten. Maak je geen zorgen, we leggen je het uit. We beschrijven hieronder de stappen en zullen je uitleggen hoe je het nat schuren aanpakt:
1. Afdekken
Wanneer je binnen gaat schuren dan is het een goed idee om alles netjes af te dekken met afdekfolie. De vloer en andere zaken kunnen namelijk enigszins nat worden wanneer je nat gaat schuren. Vooral wanneer je een mooie parketvloer hebt dan wil je deze graag droog houden.
2. Ontvetten
Je begint, wanneer je gaat schuren, altijd met het ontvetten van de ondergrond. Anders schuur je de vettigheid en viezigheid mee in het te verven werk, en dat willen we ten allen tijde voorkomen. Anders blijf je bezig. Gebruik voor het ontvetten warm water en ammoniak.
Tip: ontvetten hoeft niet wanneer je gebruik maakt van schuurgel, ontvetter zit hier al in.

3. Ontvetten
Zorg ervoor dat je een emmer bij de hand hebt en het oppervlak goed nat maakt dat geschuurd gaat worden. Maak ook het schuurmateriaal vochtig, of dit nu een schuurmachine, een schuurspons, Scotch Brite of een Wettery Dry River schraper is.
4. Schoon houden
Zorg ervoor dat je het oppervlak en het schuurmateriaal mooi schoonhoudt wanneer er slus ontstaat (een mengsel van water en verf korrel). Sommige schuurmaterialen, zoals de Scotch Brite, voeren het slus af door de openingen in de schuurspons. Wanneer je een ‘’normaal’’ schuurpapiertje gebruikt dan is het zaak om ervoor te zorgen dat je het slus afvoert om een smerige boel te voorkomen.
5. Meten
Tijdens het schuren check je met je handen en je ogen of je het gewenste resultaat aan het bereiken bent. Veeg af en toe even het water en eventuele slus weg om te kijken hoe ver je ermee bent. Ben je tevreden? Droog dan alles af met een handdoek.
Met welke materialen kun je nat schuren?
Nat schuren kan op enorm veel verschillende manieren uitgevoerd worden. Wij leggen je hieronder alle verschillende mogelijkheden uit met de voor- en nadelen bijgevoegd, zodat je een overwogen beslissing kunt maken qua materiaal dat je kiest.
Schuurmachine
De schuurmachine kan gebruikt worden om nat te schuren en heeft één heel belangrijk voordeel waar veel schuurders naar op zoek zijn; het oppervlak dat je schuurt wordt mega-vlak.
Echter heeft nat schuren met de schuurmachine ook een nadeel. Het is namelijk zo dat je schuurpapier telkens moet schoonmaken wanneer je nat schuurt, omdat het anders vol met slus gaat zitten.
Geloof me, wanneer je met een schuurmachine aan de gang gaat dan zit je er niet op te wachten om telkens het schuurpapier eraf te halen om schoon te maken.
Wanneer je voor de schuurmachine kiest, let dan ook op de veiligheid. Elektriciteit en water gaan niet goed samen namelijk, zoals je weet.

(Schuur)Spons
De schuurspons heeft als voordeel dat deze gebruikt kan worden wanneer je nat gaat schuren en dat deze volledig aan het oppervlak aangepakt kan worden. De schuurspons neemt ook slus op door de kleine gaatjes in de spons.

Scotch Brite
Een Scotch Brite is soort van spons die je kunt gebruiken om te schuren. Je maakt de Scotch Brite wat vochtig wanneer je wil gaan schuren, en dan begin je.
Voordeel Scotch Brite; je voorkomt hiermee eigenlijk dat je krassen kunt maken. Ideaal dus voor de onervaren schuurder of schuurster. Daarnaast is een Scotch Brite lekker wendbaar wanneer je nat wil schuren, je kunt mooi in alle hoekjes komen zodat je het gehele oppervlak mooi meeneemt wat later weer zorgt voor een hele mooie hechting.
Wet or Dry Rubber schraper
Ook de Wet or Dry River schraper is een soort van spons. In deze spons zitten wat meer gaatjes waarmee het slus verdwijnt van het oppervlak.
Wat is slus: slus is het mengsel van loskomende verf en water. Het slus mengsel kan door bepaalde sponsen worden afgevoerd doordat er gaatjes in zitten.
Dus op het moment dat je de Wet or Dry River schraper gebruikt dan kun je in principe lekker nat doorschuren zonder dat je telkens last van de slus hebt.
Schuurgel
Schuurgel is, de naam zegt het eigenlijk al, een soort gel waarmee je kunt schuren. Je zou deze vorm van schuren ook kunnen zien als nat schuren. Je kunt schuurgel mooi combineren met een Scotch Brite spons waarmee je de slus mooi kunt opvangen.

Het voordeel aan een schuurgel is dat deze tijdens het schuren ontvet, en dat je het ontvetten dus over kunt slaan wanneer je gaat schuren.
Je kunt de schuurgel gewoon gebruiken door een kwak schuurgel op een vochtige doek te doen en te beginnen met schuren. Na het schuren kun je het geheel nog even afnemen met een vochtige doek en klaar is kees.
Tip: Schuurgel is bedoeld voor oppervlakte waarin geen oneffenheden te vinden zijn.
Sencys
Sencys is een schuurpapier dat te gebruiken is om nat mee te schilderen, maar dat je ook kunt gebruiken om droog mee te schilderen. Het is verkrijgbaar in de korrel 180, 240 en 400.

Verschillende oppervlakken nat schuren
Er zijn verschillende oppervlakken die je nat kunt schuren, we zullen hieronder een aantal oppervlakken bespreken.
Stucwerk nat schuren
Je kunt ervoor kiezen om stucwerk nat te schuren, maar wij hebben zelf weinig ervaring met deze methode en willen je het daarom dan ook niet per se af- of aanraden. Op het internet deden we zelf wat research en kwamen we eigenlijk ook maar weinig informatie tegen over het nat schuren van stucwerk.
Let op: begin nooit aan het schuren van stucwerk wanneer dit nog nat is. Dit kan erge schade veroorzaken aan het stucwerk. Stucwerk droogt volledig binnen vier tot zes weken.
Hout nat schuren
Wanneer je hout nat wil gaan schuren, dan kun je dit alleen doen wanneer het hout al eens geverfd is. Er zit dan namelijk een laag over het hout heen dat ervoor zorgt dat het water niet in het hout trekt.
Op het moment dat je onbewerkt hout nat gaat schuren dan trekt het water in het hout, en dat wil je ten alle tijden voorkomen. Ook wanneer je hebt gebeitst dan moet je opletten dat je niet nat gaat schuren. Vocht trekt ook hier in het hout waardoor je super lang moet wachten voordat het hout droog is en je kunt gaan schilderen.
Speksteen
Speksteen wordt veel gebruikt tijden het beeldhouwen. Wanneer je het fijn wil schuren dan kan dit heel erg mooi gedaan worden met de methodiek van nat schuren. Meestal wordt er eerst heel grof geschuurd met een korrel van 60. De tweede stap is nat schuren met korrel 120.
Het hangt ervan af hoe glad je je speksteen nat wilt schuren, want je kunt ervoor kiezen om de speksteen zo glad als glas te schuren zo’n beetje. Je kunt wel doorgaan tot korrel 1500, ideaal wanneer je een mooi glimmend beeld wil creëren.
Toepassingen om nat te schuren
In principe kun je heel veel toepassingen nat schuren, het ligt er maar net aan wat er geschuurd moet worden. Hieronder hebben we enkele onderdelen die wij al eens nat hebben geschuurd, belicht.
Kozijn
Nat schuren van een kozijn kan erg handig zijn wanneer het om een binnenkozijn gaat. Je hebt dan geen last van het eventuele stof dat kan doen opwaaien wanneer er droog wordt geschuurd.
Trap
Ook hebben we al eens een binnentrap geschuurd volgens de natte methode. Het was wel zaak dat we alles goed afdekten omdat we te maken hadden met tapijt op de vloer boven, en we hoeven je niet te vertellen dat je er geen behoefte aan hebt dat het tapijt nat wordt van de slus..