Lekkage Peugeot (107/108), Citroën C1 en Toyota Aygo

Wat een heerlijke auto’s zijn het toch die kleine 107/108’s, C1’s en Aygo’s. Pittige wagentjes die zuinig rijden maar nog behoorlijk kunnen optrekken. Het ideale wagentje voor wanneer je niet teveel wegenbelasting wil betalen maar wel lekker wil rondcrossen, tot zover geen problemen.

Maar dan komt er opeens een probleem opduiken; je wil wat boodschappen inladen of er gaat iemand op de achterbank zitten en hij of zij voelt nattigheid. Wat zou dat nou kunnen zijn; lekkage! 

Note: Ik heb deze lekkage zelf meegemaakt en ik zal in deze blog beschrijven hoe je van de lekkage afkomt en wat de verschillende oorzaken zijn. 

Probleem; lekkage in de kofferbak/ achterbak

Het grote probleem met de Peugeot 107, Peugeot 108, Citroën C1 en de Toyota Aygo is dus dat er bij veel van deze autootjes na verloop van tijd lekkage ontstaat in de auto en dan met name in de kofferbak of de achterbak.

Dat heeft er namelijk mee te maken dat deze modellen van Peugeot, Citroën en Toyota precies hetzelfde zijn, en daardoor dus inderdaad ook precies dezelfde mankementen vertonen op het moment dat er wat misgaat.

Achterkant-Citroen-c1-Peugeot-107-108-Toyota-Aygo-1
Achterkant Citroën C1
peugeot-107-achterkant
Peugeot 107
Toyota Aygo

Het geeft de burger moed dat je dus niet de enige bent die last heeft van de lekkage in de achterbak, en zelf ik als niet technische jongen heb het op weten te lossen. 

Hoe kun je weten of je achterbak/ kofferbak lekt?

Nou ja, niet heel erg moeilijk zou je zeggen; wanneer er water in de achterbak ligt. Maar er zijn een aantal slimmigheden waardoor je kunt ontdekken waar de lekkage in je C1, 107/ 108 of Aygo vandaan zou kunnen komen.

Reservewiel

Wanneer je de bekleding van de achterbak omhoog haalt dan zie je een plastic plaat, wanneer je deze eraf haalt dan kun je het reservewiel zien in de achterbak. Check of hier water staat. Zo kun je een beetje inschatten hoe lang het al aan het lekken is. 

Zijkant kofferbak

De zijkant van de kofferbak kan in sommige gevallen erg nat worden, dat kan als oorzaak hebben dat de achterlichten en/ of de ventilatieroosters van de airco lekken. 

Achterbank

Dit is misschien wel het meest vervelende van de lekkage van de kofferbak; wanneer de achterbank nat wordt. Schimmel kan het gevolg zijn van deze lekkage, wanneer het er al even in zit. Dat willen we niet. Bij lekkage van de achterlichten en de ventilatieroosters van de airco kan het water doortrekken.

Voetgedeelte achterbank

Wanneer dit het geval is kan de lekkage al in een vergevorderd stadium zijn. Tijd om actie te ondernemen dus en het interieur van je Peugeot, C1 of Aygo van de ondergang te redden!

Oorzaken van de lekkage

De lekkage in deze auto’s kan van meerdere plekken vandaan komen. Welke plek het is qua lekkage kun je eigenlijk heel erg lastig uitsluiten. Wat ik aanraad is eigenlijk om alle plekken af te gaan en deze van lekkage te ontdoen. Wanneer je alles in één keer meepakt dan ben je ongeveer 1,5 tot 2 uurtjes bezig met het verhelpen van de lekkage. Hieronder beschrijven we per onderdeel van de auto hoe je de lekkage kunt oplossen.

Benodigdheden voor het oplossen van de volledige lekkage:

 1. Kruiskopschroevendraaier
 2. Siliconenkit (transparant zodat niemand vlekken)
 3. Torc sleuteltjes
 4. Remmenreiniger om schoon te maken
 5. Doek om te poetsen

Derde remlicht

Laten we beginnen met het oplossen van de lekkage van het 3e remlicht. Het derde remlicht zit boven de kofferbak bij de Aygo, C1 of 107/ 108. Door de jaren heen droogt het rubber dat tussen de auto en het remlicht zit uit. Daardoor kan er water de auto inkomen. Tijd voor de oplossing. 

Derde-remlicht-van-de-Peugeot
Derde remlicht

Oplossing 3e remlicht

 1. Schroef de schroefjes los aan de rechter- en linkerzijde van het remlicht
 2. Maak het remlicht voorzichtig los
 3. Je kunt de het slangetje van het licht halen en de elektriciteit losklikken
 4. Poets nu het gedeelte van de auto waar het remlicht heeft gezeten en verwijder lijmresten met remmenreiniger
 5. Doet hetzelfde met het 3e remlicht, poets en verwijder lijmresten
 6. Kit nu het 3e remlicht in (ook rondom de schroefdraad van de schroef), zie afbeelding
 7. Druk nu het slangetje en de elektriciteitskabel weer vast. 
 8. Plaats het 3e remlicht weer terug en draai de schroeven aan

Afdekkuipjes scharnieren

De afdekkuipjes rondom de scharnieren van achterklep van de Peugeot, Citroën en Toyota kunnen vol met water lopen wanneer het hier rondom niet goed is schoongemaakt. Iedere keer wanneer de achterklep wordt opengemaakt zal er dan water in de achterbak vallen. 

Kuipje-achterklep-citroen-c1
Afdekkuipjes scharnieren

Oplossing

Oplossing voor dit probleem:

 1. Neem de poetsdoek en schoonmaakmiddel zoals Dasty of Ruitenreiniger
 2. Maar rondom de rubbers van de auto goed schoon en zorg ervoor dat het rondom de afdekkuipjes heel erg mooi schoon wordt. 

Achterklepsluiting

Wat je bij veel andere auto’s als de C1, Aygo en 107/ 108 ziet is dat lekkage een veelvoorkomend probleem is bij de rubbers van de achterklep, omdat de achterbak hier de sluiting maakt met de auto. Je kunt je voorstellen dat de rubbers perfect op de auto aangesloten moeten zitten om te voorkomen dat er water doorheen kan komen. 

Oplossing

De oplossing voor het voorkomen van de lekkage in de achterklap is er een die voornamelijk met schoonmaken te maken heeft. We hebben hieronder een stappenplan voor je opgesteld:

 1. Neem een doek en de ruitenreiniger
 2. Maak de achterklep los en maak de rubbers super goed schoon en ook daar rond omheen
 3. Vet nu de rubbers in met een rubberstick
 4. Als alles schoon is kun je proberen om de sluiting van de klep nog iets naar achter te brengen. Dit doe je door de boutjes van de sluiting iets los te draaien en daarna de sluiting (daar waar de achterklep in valt) iets naar achter te drukken. 
 5. Daarna de boutjes weer aandraaien
Achterklepsluiting en rubbers

Achterlichten

De vorige oplossingen waren iets gemakkelijker dan het volgende punt waarop we de lekkage gaan oplossen; de achterlichten van je C1’tje, Aygo of 107/ 108. Ook hier is het het geval dat de rubbers van het achterlicht uitdrogen en daardoor niet meer goed aansluiten op de auto waardoor er een mogelijkheid bestaat dat er water kan binnendringen via het achterlicht

Oplossing lekkage

Wanneer de Peugeot, Citroën of Toyota lekkende achterlichten heeft dan kun je dit als volgt aanpakken:

 1. Schroef de achterlichten los aan de bovenkant en onderkant van het achterlicht met de torc sleutel, het zijn twee boutjes
 2. Ga nu aan de zijkant van de auto staan en wip met twee handen het achterlicht los, van de auto af
 3. Ontkoppel de elektriciteitsdraden door middel van het losklikken van de kabeltjes
 4. Kit nu het gedeelte van de opening waar de elektriciteitsdraden doorheen lopen, dus waar het achterlicht contact maakt met de auto
 5. Bevestig de elektriciteitsdraden en plaats de achterlichten terug
Achterlicht-van-de-citroen-c1
Achterlicht C1
Gedemonteerd-achterlicht
Gedemonteerd achterlicht

Ventilatieroosters airco

En dan nu misschien wel de grootste boosdoener van de lekkage in de achterbak van de Citroen C1, Peugeot 107/ 108 of de Toyota Aygo. Deze ingreep is tevens ook de meest ingrijpende als we het hebben over de arbeid die het kost om de lekkage op deze plek te verhelpen, de bumper moet er namelijk af. Als je niet handig bent met auto’s dan kan dat nogal schrikken zijn, wanneer je voor het eerst de bumper van een auto gaat demonteren. Maar het gaat super gemakkelijk bij deze auto’s. Laten we doorgaan naar de oplossing. 

Oplossing

 1. Er zijn in totaal zeven onderdelen die je moet losmaken om de bumper te demonteren: vier klipjes en drie boutjes.
 2. Begin eerst met de bouten; de eerste twee zitten bij de opening van de kofferbak, net onder de rubbers. De andere zit achter het klepje van de tankdop. Draai ze los met een torc sleutel
Torc-schroefjes-bumper-toyota-aygo
Torc sleutel boutjes onderkant zijkant achterklep
 1. De eerste twee klipjes zitten onder het het achterwiel, de andere twee klipjes zitten aan de onderkant van de achterkant van de auto. Je kunt bij deze klipjes als je voor het achterwiel ziet en dan rechts kijkt naar de onderkant van de achterkant van de auto

Hiermee-zit-de-bumper-bevestigd-bij-de-citroen-c1
Klipjes onder het achterwiel
 1. Haal de bumper nu van de auto af door achter de auto te gaan staan en dan de bumper naar je toe te halen, deze zal er erg makkelijk af moeten kunnen komen
 2. Je ziet nu, wanneer de bumper eraf is, twee roosters zitten, deze ga je afkitten
 3. Zorg ervoor dat de roosters een goede laag kit krijgen en druk ze nu goed aan.
 4. Monteer de bumper weer.

De lekkage is nu helemaal verholpen. Veel plezier met het rijden in je droge auto 🙂

2 gedachten over “Lekkage Peugeot (107/108), Citroën C1 en Toyota Aygo”

  • Ik heb zelf transparante siliconenkit gebruikt. Hoe je het derde remlicht weer loskrijgt, tja dat is een goede. Ik heb zelf bij een video op internet wel gezien dat een monteur het derde remlicht bijvoorbeeld weer losmaakte na het kitten. Dat ging wel lastiger dan bij mij (zonder kit) maar het ging wel.

   Beantwoorden

Plaats een reactie