Hoe haal je een pallet uit elkaar?

Pallets uit elkaar halen, demonteren of slopen, het is handig om te weten hoe je dit doet. Vooral op het moment wanneer er flink wat thuis hebt liggen, om welke reden dan ook. 

Je hebt ze bijvoorbeeld bedrijfsmatig door een bepaalde aanslag op je bedrijf liggen of hebt een aankoop gedaan voor thuis waardoor je nu een flinke stapel met pallets hebt liggen

Er zijn een aantal werkprocessen die ervoor zorgen dat je pallets snel en veilig uit elkaar kan halen, als je maar weet wat je doet.

Een dikke verzameling pallets

Check of de pallet wel geschikt is om uit elkaar te halen

Is het nog wel de moeite waard om jouw pallet uit elkaar te halen? Soms heb je gewoon te maken met erg verouderde pallets. Het is dan de vraag of het uit elkaar halen van de pallets nog wel loont. 

Het hout begint erg poreus te worden en de planken hebben daardoor geen functie meer wanneer je ze demonteert. Misschien is het dan gewoon een beter idee om de pallet te slopen en een stukje goed hout te kopen of om verder te gaan met de volgende pallet.

Check-of-je-pallet-nog-wel-van-goede-kwaliteit-is
Bekijk of de pallet nog niet rot of poreus is (Bron: Wikipedia)

Is je hout wel goed? Lees hieronder dan verder hoe je de pallet uit elkaar haalt.

Welke soorten pallets zijn er?

Wanneer je pallets snel en op een gemakkelijke manier uit elkaar wil halen of demonteren dan is het van belang dat je weet welke soorten pallets er zijn en welke soort pallet jij hebt.

Verschillende pallets zijn namelijk op verschillende manier vormgegeven waardoor de ene pallet op een andere manier uit elkaar wordt gehaald ten opzichte van de andere.

Grofweg maken we in dit artikel een onderscheid tussen de volgende houten pallets:

De Euro pallets

Dit is een pallet die vastgestelde afmetingen heeft, vastgelegd door de European Pallet Association (EPAL). De Europallet heeft een afmeting van 800 x 1200 x 144 millimeter.

De Noord-Amerikaanse pallet (USA pallet)

De Amerikaanse of de USA-Pallet is een pallet met 7 deklatten en is 1020 x 1222 millimeter. De USA-Pallets zijn vaak een hittebehandeling ondergaan waardoor ze veiliger zijn tijdens de export.

De USA-pallet

De blokpallet (vierkant)

De blokpallet heeft een afmeting van 900 x 1300 millimeter. De blokpallet is over het algemeen een wat lichtere pallet met een dynamisch draagvermogen van 500 kilogram. 

Hieronder leggen we je per pallet uit hoe je de betreffende pallet uit elkaar kunt halen, er zit namelijk nogal wat verschil in de verschillende werkwijzen.

Hoe haal ik een Euro-pallet uit elkaar?

Laten we beginnen met de uitleg over hoe je een Euro pallet uit elkaar haalt. De Euro pallet is namelijk wel de meest bekende pallet op Europese bodem, vandaar dat we met deze pallet beginnen.

Welke gereedschappen heb je nodig om een euro pallet uit elkaar te halen?

Om dit type pallet uit elkaar te halen heb je de onderstaande gereedschappen nodig:

  • Tafeltje om de pallet schuin tegenaan te kunnen zetten
  • Een moker
  • Kniptang
  • Klauwhamer
  • Koevoet

Werkwijze

Veel mensen houden er niet van om de Euro pallets uit elkaar te halen omdat ze denken dat het moeilijk is maar eigenlijk is het best makkelijk om ze te demonteren. Hieronder een stappenplan.

Stap 1. Verticaal opstellen

In een horizontale positie zijn Europallets best wel stevig, daardoor gaan we in dit geval werken vanuit de verticale positie. Zet de pallet dus in tegen een tafel of iets anders stevigs aan waar het een stootje kan hebben, met de onderkant van de pallet naar jou toe.

Pak nu de moker erbij en sla de onderste blokken van de pallet, dit gaat erg gemakkelijk. Wanneer je dit gedaan hebt gaan we door naar stap twee.

Hoe-haal-je-een-europallet-uit-elkaar
Tik de rood omcirkelde blokjes van de pallet af (Bron: Wikipedia)

Stap 2. Knippen

Leg de pallet nu neer met de spijkers richting de hemel. Knip een voor een de spijkers af tot je nog een klein uitsteeksel over hebt. Het is het makkelijkst om dit op een tafel te doen of iets dat daarop lijkt.

Knip nu de spijkers af met de kniptang

Stap 3. Tikken

Geef nu alle uitstekende spijkers een goede tik waardoor ze in hun geheel in het hout verdwijnen. Zorg dat je de spijkers in de pallet een goede tik geeft zodat ze vanuit jouw kant niet meer verder door het hout heen kunnen.

Stap 4. Trekken

Draai nu de pallet om en dan zie je alle spijkers met hun koppen uitsteken, klaar om uit de pallet gehaald te worden. Trek nu de spijkers er met een klauwhamer of koevoet uit totdat jouw pallet helemaal vrij is van spijkers.

Trek nu de spijkers er aan de andere kant uit

Stap 5. De pallet uit elkaar halen

Wat er nu overblijft zijn de planken van de pallets die nog aan elkaar zitten zonder spijkers. Je kunt deze planken uit elkaar halen door wat te wrikken met een koevoet zodat ze loskomen. 

Je kunt de pallets ook rustig los tikken met een stukje hout wanneer de pallet op een verhoging ligt. Dit is een iets veiligere methode om het hout te beschermen.

Stap 6. De blokken

Nu de bovenkant van de pallet uit elkaar is hebben we de onderkant van de pallet nog over. Hoe gaan we die uit elkaar halen?

  1. Leg de plank waar de blokken aan bevestigd zijn op de grond
  2. Zorg ervoor dat de blokken richting de hemel wijzen
  3. Plaats nu een koevoet tussen de plank en het blok
  4. Tik de koevoet er met een hamer tussen en wrik het blok nu los
Haal nu het blok los met een koevoet

Gefeliciteerd, je hebt je europallet succesvol uit elkaar weten te halen op een snelle en tegelijkertijd veilige manier.

De blokpallet uit elkaar halen

De blokpallet is over het algemeen een wat sterkere pallet met ondersteunende planken in beide richtingen. Doordat er ondersteunende planken in beide richting (zowel verticaal als horizontaal) gemonteerd zijn, dient er tijdens het demonteren van deze pallet één extra stap genomen te worden. 

De blokpallet heeft zowel verticaal als horizontaal planken

Wat ik zelf altijd doe is het uit elkaar halen van het eerste stuk van de pallet met behulp van een cirkelzaag. Wanneer je geen cirkelzaag tot je beschikking hebt dan kun je dit ook met een handzaag doen, het duurt alleen iets langer om de eerste stap te voltooien.

Hierna kun je hier principe verder gaat met stap één van het uit elkaar halen van een europallet, klik op deze link en je kunt hier meteen mee verder gaan.

De Noord-Amerikaanse pallet uit elkaar halen

Wanneer je een Noord-Amerikaanse pallet uit elkaar wil gaan halen dan werkt dit ook weer nét een wat anders dan in het geval van de blokpallet en de europallet.

Dit-is-een-noord-amerikaanse-pallet-ofwel-een-usa-pallet
De USA-pallet zit aan de buitenkant vast (Bron: Wikipedia)

De Noord-Amerikaanse pallet zit namelijk aan de buitenkanten bevestigd waardoor de zwakke plek van deze pallet aan de binnenkant zit. Maar hoe gaan we hier bij komen?

Dit gaat we doen met behulp van drie houten blokjes. De blokjes mogen ongeveer 15 centimeter lang zijn, drie centimeter dik en een centimeter of acht hoog.

Zet twee blokjes aan de zijkant van de eerste plank en schuif het derde blokje onder de plank door en laat deze leunen op de eerste twee blokjes. De pallet staat nu op een kleine verhoging.

Je kunt de plank nu los tikken door met een hamer te tikken op het gedeelte dat haaks staat op de plank die we in de lucht hebben gezet met behulp van de blokjes. 

Volg de onderstaande video voor de uitleg die ik hierboven heb gegeven in de tekst.

Uitleg over hoe je de USA-pallet uit elkaar haalt

Conclusie: hoe haal je (snel) een pallet uit elkaar?

Met behulp van de juiste instructies is het dus best wel gemakkelijk om een pallet uit elkaar te halen zonder dat je hoeft te investeren in allerlei gereedschap; iets waar je niet op zit te wachten wanneer je gewoon een palletje uit elkaar wil halen.

Uiteraard is een stukje voorzichtigheid wel op zijn plaats wanneer je aan de slag gaat met het uit elkaar halen van een pallet, de (verroeste) spijkers kunnen namelijk verraderlijk zijn. Vooral wanneer je ze er snel even uit wil trekken.

Mocht je nog een tip hebben om dit artikel beter te maken, laat het dan vooral weten in de opmerkingen hieronder.

Plaats een reactie