Je huis staat! Maar nu wil jij (of je vrouw) dat er iets met de tuin gaat gebeuren. Tja, en voor je het weet ben je op zoek naar hoe je de fundering voor een tuinmuur gaat regelen.
Geen probleem, in dit artikel leggen we je alles uit. Antwoord op vragen als:
- Heb ik überhaupt een fundering nodig?
- Wat kost een fundering
- Hoeveel moet ik funderen?
Lees snel verder, alles komt goed.

Heb ik een fundering nodig?
Laten we eerst de vraag “heb ik een fundering nodig?” maar eens beantwoorden. Anders heeft het lezen van dit artikel niet eens zin.
Het korte antwoord op de vraag is: ja, je hebt een fundering nodig.
Hieronder het lange antwoord. Een fundering is belangrijk, anders wordt de kans op verzakking van de tuinmuur aannemelijk groter en bovendien heb je kans op scheuren in de tuinmuur; dat wil ten allen tijde voorkomen. Een stevige fundering is daarom erg belangrijk. Iets met, een goed begin is het halve werk. De mate waarin fundering benodigd is, is afhankelijk van de grondsoort. Hierover later meer.
Wat kost zo’n fundering?
Tja, wat kost die fundering. Dat hangt er maar net vanaf; ga je het laten doen of wil je zelf zorgen voor die fundering van de tuinmuur? Maar laten we daar eerst maar eens even mee beginnen, want het is best wel belangrijk om even te weten wat het hele verhaal zo’n beetje gaat kosten, toch?
Ik ga het zelf doen
Wanneer je de fundering zelf gaat maken dan ben je best goedkoop klaar. Paar zakjes beton, beetje betongaas, een houten bekisting en wat mankracht. Met 200 euro moet je toch een heel eind komen, natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van het de tuinmuur.
Een zak beton kost rond de 160 euro, terwijl je voor het gaas zo’n beetje 40 a 50 euro kwijt bent.
Daarnaast is het gewoon een erg leuke klus om het funderen zelf op te pakken. Het zal je zeker een hoop vrije tijd gaat kosten, maar wedden dat de voldoening van het muurtje een stuk langer blijft wanneer je het zelf doet? En met het geld dat je bespaart kun je weer andere, leuke, dingen gaan doen.
Let er wel even op, dat wanneer je enkel het funderen zelf doet en het metselen laat doen, dat de fundering gesteld is. Anders heeft de metselaar dadelijk problemen met het stellen van het muurtje, en dat gaat dan weer extra tijd en/of geld kosten.
Ik laat het doen
Wanneer je de fundering voor de tuinmuur laat leggen dan kost dit wel wat geld. Reken in ieder geval het materiaal plus de manuren die ongeveer nodig zijn voor het metselen van het muurtje. Voor de manuren kun je toch wel zo’n 25 euro per uur rekenen als minimum. Als je achter de prijs wil komen dan vraag je het best even twee offertes op zodat je een idee hebt.

Fundering tuinmuur berekenen
Wanneer je fundering voor de tuinmuur wil gaan maken, dan is het verstandig om rekening te houden met de hoogte van het bouwwerk en de breedte van het bouwwerk. In dit geval zullen we de diepte en de breedte van de fundering bespreken; voor een muurtje van zo’n meter hoog.
Diepte van de fundering
Tja, want die fundering moet wel een bepaalde diepte hebben. Je snapt dat, wanneer je een muurtje van een meter hoog maak, een fundering van 5 centimeter waarschijnlijk niet hoog genoeg is. Nou vonden wij wel dat de meningen op het internet aardig verdeeld waren voor wat betreft de benodigde fundering voor een tuinmuur.
De consensus qua diepte van het tuinmuurtje komt zo ongeveer uit op 50 a 60 centimeter diepte. Het is dan nog wel een beetje afhankelijk van de ondergrond van het muurtje, maar dan heb je in ieder geval een idee.

Dikte van de fundering
Qua dikte van de fundering kun je als maat ongeveer twee keer de dikte van het muurtje als uitgangspunt nemen. Je bent daarmee zeker van een goede fundering, vooral als de tuinmuur maar een meter hoog wordt.
Ondergrond
De ondergrond is erg belangrijk op het moment dat je een gebouw wilt maken. Zo is er veengebied, waar voornamelijk klei ligt en je hebt ook zandgrond in ons koude kikkerlandje. Het verschil lees je hieronder.
Veengebied/ klei
In veengebied wordt het zeker aangeraden om gebruik te maken van een fundering voor de tuinmuur. Echter is ook lang niet altijd, met een goede fundering, te voorkomen dat er scheuren verschijnen in het tuinmuurtje.
In dat geval kun je ervoor kiezen om te heien. Heien is het aanbrengen van heipalen in de grond. In sommige gevallen wordt er dus voor heipalen gekozen omdat de grond te zacht is om op te bouwen.

Zandgrond
In zandgrond is het over het algemeen wat makkelijker bouwen omdat deze grond minder snel verzakt. Uiteraard raden we je alsnog wél aan om een fundering aan te leggen. Een beetje houten bekisting, wat beton wapening en het beton zelf zijn een goed uitgangspunt.

Type fundering
Dan hebben we nog het type fundering waar je uit kunt kiezen. In basis wordt er voor een tuinmuur als degene waar we het over hebben vaak gekozen voor een fundering op basis van tegels of cement. Hieronder spits ik beiden even nader toe.
Cement
Het klinkt erg spannend om een cement fundering aan te leggen, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Een kind kan de was doen. Hoe leg je een cement fundering aan:
- Graaf het gat zo breed en diep als dat je zou willen
- Maak eventueel een houten bekisting zodat het cement in de bekisting blijft
- Maak het beton: je hebt zelfs kant-en-klare cementzakken waar je alleen wat water bij hoeft te gooien. Anders kun je cement, grind en en grof zand gebruiken
- Leg nu het betongaas in de bekisting
- begint met het storten van het beton
Klaar is Kees!

Tegels
Je kunt er ook voor kiezen om een fundering voor de tuinmuur aan te maken met behulp van tegels. Je metselt dan als het ware een “muurtje” onder de grond waar de echte muur op komt te staan. Je kunt voor het muurtje onder de grond goedkopere stenen gebruiken. In sommige gevallen worden hier zelfs tegels voor gebruikt.
Hoe werkt dat merk die tegels? Stappenplan:
- Zorg ervoor dat je wederom weer een gat graaft qua diepte en breedte waar je tevreden over bent
- Zorg voor een gladde ondergrond waar de tegels op geplaatst kunnen worden
- Metsel dan het muurtje “ondergronds” tot je zo’n 10 centimeter onder de grond uitkomt
- Begin dan met het metselen van het echte muurtje
Stoeptegels
Een andere methode van funderen die we wel eens zien is het funderen met behulp van stoeptegels. De stoeptegels worden op elkaar geplaatst zodat er een stevig ondervlak ontstaat dat dient als fundering voor de tuinmuur.
Pas op waar je graaft: KLIC-melding
Wist je dat het in sommige gevallen handig is dat je een KLIC-melding doet? Met de KLIC-melding ontvang je data van waar leidingen en kabels in de grond liggen. Zo weet je, met behulp van de KLIC-melding, waar je kunt graven zodat je geen kabels en leidingen in de grond mist.
Waterleidingen liggen op zo’n 90 centimeter diepte, terwijl de leidingen meestal op zo’n 50 centimeter diepte liggen. Van het water heb je dus geen last, van de kabels eventueel wel.
Je kunt deze informatie verkrijgen in het Kadaster, kijk daarvoor eens op onderstaande website: https://www.kadaster.nl/klic-melding-kabel-en-leidinginformatie
Als je met een graafmachine gaat graven dan is een KLIC-melding zelfs verplicht!
Better safe than sorry zeggen wij altijd maar.