Bureau verhogen

Niets zo vervelend als een bureau dat te laag zit. Je gaat onderuit hangen en daardoor wordt je houding suboptimaal. Het gevolg is pijn in je nek of in je rug. Dat wil je zien te voorkomen. Daarom heb je bedacht dat het een goed idee is om je bureau te verhogen, maar hoe ga je dat in godsnaam doen? 

Wij leggen je in dit artikel uit hoe je het bureau het best kunt verhogen op verschillende manieren en voor verschillende bureaus, en dat ‘ie ook nog eens goed blijft staan. 

Hoe bureau verhogen?

Dat bureau moet dus omhoog. Maar we hebben te maken met verschillende soorten bureaus en verschillende soorten poten, die allen het best op een verschillende manier verhoogd kunnen worden. 

Geen zorgen, we gaan alle verschillende soorten bureaus doornemen in dit artikel en daaraan gekoppeld de beste manier om het bureau te verhogen. Zo weet je na het lezen van deze pagina precies hoe je jouw bureau op een zo effectief mogelijke manier kunt verhogen.

Bestaand bureau verhogen

Een van de opties die je hebt, wanneer je een bureau wil verhogen, is om te werken met de huidige poten en om daar een oplossing voor te bedenken wanneer je ze wil verhogen. Dit is vaak de goedkoopste manier om een bureau te verhogen, je hoeft immers niet een heel nieuw onderstel te kopen voor het bureau wanneer je deze wil verhogen. Hieronder hebben we de meest voorkomende bureau modellen voor je op een rij gezet en hoe je ze het makkelijkst kunt verhogen op een stabiele manier. 

Bureau met vier poten verhogen

Een bureau met vier poten is in principe redelijk eenvoudig om te verlengen. We hebben een manier voor je uitgeschreven waarmee je de huidige tafel in zijn geheel kunt behouden maar daarbij een aantal aanvullende materialen nodig hebt. Deze kun je eenvoudig kopen, bijvoorbeeld in een bouwmarkt of op het internet.

Bureau-met-vier-losse-poten-verhogen
Bureau met vier poten verhogen

Met een beetje handenarbeid kun je best wel snel klaar zijn. Hieronder hebben we een stappenplan voor je genoteerd hoe je een bureau met vier poten het best kunt verhogen:

  1. Meet de poten van het huidige bureau op, we hebben het dan over de diameter van het bureau
  2. Wanneer je de doorsnee gemeten hebt dan ga je op zoek naar vier aluminium of stalen buizen die om de de poten heen passen en welke de gewenste hoogte hebben
  3. Wanneer je de poten in huis hebt til je de tafel op en schuif je de nieuwe poten onder de tafel
  4. Optioneel: je kunt de buizen schilderen in een kleur naar keuze

Tip; let erop dat je de buizen niet zó groot maakt dat ze over het bureaublad heen vallen. Je hebt dan namelijk lelijke uitstulpingen aan de zijkanten van het bureau die ook nog eens scherp kunnen zijn.

Bureau met `T-frame`

Een bureau met een “t-frame” verhogen is weer een ander verhaal dan een bureau met vier poten verhogen. Waar we het bureau met vier poten aanpakken vanaf de poten, pakken we het bureau met het “t-frame” aan het onderstel van het bureau te verhogen met behulp van een aantal blokken. 

T-frame-poot-van-een-bureau
Bureau met t-frame

Zorg voor blokken die goed breed zijn en waar de tafelpoten zeer ruim op passen. Je wil natuurlijk ten alle tijden voorkomen dat de tafelpoten van blok af glijden omdat deze te dun is. Kies ook voor een wat zwaarder blok zodat schuiven lastig wordt. Schuiven wil nog weleens voorkomen wanneer je voor een blok kiest dat groot maar wel licht is. 

Het enige dat je in dit geval hoeft te doen is ervoor zorgen dat je een aantal “blokken” regelt die het bureau naar de gewenste hoogte brengen. Vraag jezelf wel even af of het uiterlijk van de blokken belangrijk is. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om betonblokken te nemen en deze in een kleur te verven.

Een andere mogelijkheid is om de blokken van hout te nemen. Deze zien er vaak iets vriendelijker uit er dergelijke blokken zijn direct onder het bureau te plaatsen zonder dat je ze eerst hoeft te bewerken, dat is wel zo prettig als je geen zin hebt om veel werk te doen. 

Bureau met (deels) oppervlakkige poten

Met oppervlakkig poten bedoelen we dat het bureau leunt op bijvoorbeeld een ladekastje aan de ene zijde, of zelfs aan beide zijdes. In tegenstelling tot een bureau met vier poten, dien je het verhogen van een dergelijk bureau toch op een hele andere manier aan te pakken. 

Bureau met uitdraai schoentjes

Een bureau met een “t-frame” en uitdraai schoentjes kun je ook best verhogen met behulp van blokken onder het bureau. Wanneer je handig bent en er meer tijd in wilt steken, dan kun je er nog voor kiezen om een “bak” tussen het tafelblad en het frame te maken. 

Bureau met stalen frame onder het blad

Wanneer je een bureau hebt met een stalen frame onder het blad, en geen van bovenstaande opties een goede vindt, dan kun je er ook voor kiezen om tussen het bureaublad en het frame een soort van “bak” te monteren die vervolgens aan het bureaublad en de poten monteert. De constructie blijft hierdoor mooi stevig doordat je niet met de poten gaat aanklooien. 

Bureau-met-vier-poten
Soort frame onder het bureau waardoor buizen niet mooi passen

Bureau verhogen door vervangen poten

Wanneer je denkt van dit kan mij allemaal gestolen worden, dan kun je er uiteraard ook altijd nog voor kiezen om het bureau te verhogen door middel van het vervangen van de poten van het bureau. Je kunt ervoor kiezen om het hele onderstel van een bureau te demonteren zodat je alleen nog je fijne bureaublad overhoudt. 

Dit bureaublad kun je dan weer verhogen door er nieuwe poten onder te laten monteren, op de hoogte die jij graag terug zou willen zien. Je kunt ervoor kiezen om vaste poten te kiezen op de hoogte die jij zoekt, maar je kunt er ook voor kiezen om verstelbare poten te kiezen zodat je het bureau precies op de hoogte kunt instellen die jij zoekt.

Veelgestelde vragen

Misschien hebben we je vraag hierboven nog niet goed beantwoord. Daarom hebben we hieronder nog een aantal vragen voor je beantwoord die veel gesteld worden. Staat jouw vraag er alsnog niet tussen? Stuur ons dan een e-mail, of laat een reactie achter. We beantwoorden met veel plezier je vragen.

Ik wil mijn Ikea bureau verhogen, hoe werkt dat?

Dat is nogal een lastige vraag om simpel te beantwoorden, IKEA heeft namelijk duizend en een bureaus waardoor het per bureau verschilt hoe je deze wel of niet kunt verhogen. Over het algemeen kun je je Ikea bureau verhogen met behulp van één van de hierboven beschreven methoden.

Ik heb een antiek bureau dat ik wil verhogen, hoe doe ik dat?

Wanneer we aan de slag gaan met een antiek bureau, dan is het uiteraard heel erg verstandig om voorzichtig te werk te gaan. Je wil het antiek immers niet beschadigen. Daarnaast dien je je af te vragen in hoeverre je überhaupt aanpassingen wil gaan aanbrengen aan het antieke stuk. Het antieke bureau mag immers niet beschadigen.

Verhogen van het bureau kan daarom het best verlopen via een “externe” verhoging. In het geval van een antiek bureau zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om blokken van hout of een ander materiaal onder de poten te plaatsen waardoor het bureau opgehoogd wordt.